Rosacea – Behanling i Växjö

Rosacea är en mycket vanlig hudåkomma som drabbar 5-20 % av den svenska befolkningen. Sjukdomen i sig är ofarlig men på grund av missprydande utslag i ansiktet kan den vara psykiskt påfrestande. Både acne och rosacea kan påverka livskvaliteten och försämra självförtroendet. Många som lider av rosacea har även mjälleksem (seborroiskt eksem) med besvärlig torr, stickande och kliande hud. På kliniken i Växjö hjälper vi dig med dina besvär – hos oss är du i trygga händer! Det är viktigt att betona att all rosaceabehandling är lindrande för stunden och inte permanent botande.

Kontakt

För mer information är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40

Olika typer av rosacea

Det finns 4 huvudtyper av Rosacea. Knottrig rosacea (Papaulopustulös rosacea), potatisnäsa (Rhinophyma), okulär rosacea och Rodnad (telangiectasier och flushing).

Knottrig rosacea

Papaulopustulös rosacea eller knottrig rosacea svarar bra på traditionella medicinska behandlingar både med utvärtes mediciner och med tabletter.

Potatisnäsa

Rhinophyma eller potatisnäsa är en del av så kallad fymatös rosacea där huden på näsa och kinder blir tjock och svampig i konsistensen. Förutom att behandla med laser eller elektrokirurgi kan förloppet bromsas med medicinen Isotretinoin.

Okulär rosacea

Okulär rosacea sätter sig i ögonen i form av olika inflammationer. Detta behandlas bäst hos ögonläkare.

Rodnad

Kärlbristningar (telangiectasier) och flushing (vallning av rodnad) i ansiktet är vanligt och räknas som det svåraste symtomet att behandla. Krämen Mirvaso (brimonidin) kan lugna huden men många upplever en ”rebound-effekt” sen när effekten av själva krämen minskar. Vissa upplever även en rodnad i samband med att krämen appliceras. Denna form av rosacea behandlar vi med KTP-laser och Nd:YAG-laser.

Före- och efterbilder

Rosacea Dr Tore

För mera information om Rosacea behandling är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40

© Växjö Medical Center AB