Ytliga blodkärl i ansiktet och på benen kan i stort sett drabba vem som helst oavsett ålder och kön. Förutom arvsanlag så kan hormonella förändringar, sol, förfrysning eller hårda slag vara bidragande orsaker. Kvinnor i övre medelåldern löper högre risk för utveckling av kärlförändringar. Med kärllaser kan vi hjälpa dig! Vi har den absolut senaste tekniken på vår klinik i Växjö. Välkommen till oss på Dr Tore!
Det finns fyra typer av kärllasrar som används idag världen över. KTP-laser, färgämneslaser, alexandritelaser och Nd:YAG-laser.Vi använder oss av KTP-laser, alexandritelaser och Nd:YAG-laser
Mest känd är färgämneslasern som används vid många universitetssjukhus världen över. Den är speciellt känd för att ge goda resultat vid medfödda kärlmissbildningar och diffusa rodnader. Vi var först i Sverige med den nya modellen av Candela Vbeam Prima men har nu slutat med denna och i stället gått över till att behandla med KTP lasrar i stället. Vi har två stycken av helt nya Cutera Excel V+.
Alexandritlasern penetrerar djupare än KTP- och färgämneslasern vilket möjliggör mycket effektiva behandlingar mot bland annat djupa hemangiom. Vi använder Alexandritlaser mot svårbehandlade kärlmissbildningar i både ansikte och på ben. Du behöver inte själv välja vilken laser du vill bli behandlad med utan vi väljer den laser eller kombination av lasrar som är bäst lämpad. På vår klinik i Växjö har vi möjlighet att skräddarsy en eller flera behandlingar utifrån dina önskemål.
Här ser ni före- och efterbild på en behandling av kärlbristningar i ansiktet som vi utfört på bloggerskan Åza Brennander. Resultatet syns extra tydligt och detaljerat på en stor skärm och på en stationär dator. Lägg märke till att även hudstrukturen har blivit bättre av behandlingen.
För mer information är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40
I ansiktet orsakar bland annat Rosacea diffusa rodnader och kärlbristningar. Rosacea är en acnesjukdom som ofta drabbar vuxna och äldre personer.
Pulsad färgämneslaser och KTP laser sänder ut ljus som har en helt specifik våglängd och energimängd som absorberas i blodkärlen.
Således får man en värmeutveckling i kärlen medan huden runt om inte skadas. Värmeutvecklingen i kärlen skadar kärlväggarna så dessa förstörs och täpps igen.
Bilden visar kärl på benen behandlat med Candela Nd:YAG laser.
Många hudsalonger och läkare erbjuder behandling av kärl och rodnader med IPL. IPL är en blixtlampa som sänder ut ett bredspektrigt ljus som har mycket mera ospecifik destruktion i huden än en laser som har en optimal och specifik våglängd. Detta ökar risken för biverkningar.
Man måste använda lägre energinivåer vid behandlingarna med IPL för att inte bränna patienterna. Man behöver därför flera behandlingar för att uppnå ett gott resultat med IPL än med laser.
Tyvärr är det många som marknadsför sina IPL blixtlampor som lasrar även om det inte är tillfälle.
Det gör det svårt för kunden att veta vad för behandling man får.
När det gäller nästan all laserbehandling är det viktigt att man inte solar eller vistas i solen utan hög solskyddsfaktor fyra veckor innan behandlingen.
Om man är för brun i huden kan laserljuset ”luras” och man kan få värmeutveckling i huden i stället för kärlen. Detta kan i värsta fall orsaka sår i huden. Är du osäker på om du kan behandlas är det bättre att du frågar personalen.
När det gäller behandling i ansiktet är det viktigt att du kommer osminkad eller åtminstone sminkar av dig i god tid innan du kommer för behandling.
Man ska inte stå på blodförtunnande medicin när man behandlas med laser då detta kan ge onödiga blåmärken. Exempel på sådana mediciner är Trombyl och Waran.
Man behöver normalt tre till fyra behandlingar.
Några patienter behöver färre och andra flera behandlingar.
Speciellt på benen kan det vara behov av flera behandlingar.
Det är lätt att få nya kärl i framtiden. Då kan dessa behandlas på nytt.
Man kan aldrig garantera att all rodnad eller alla kärl går bort även om resultaten brukar vara mycket goda.
Resultatet efter en behandling ser man efter 4 veckor i ansiktet och efter 2 – 3 månader på benen.
Ansiktet:
Man känner kortvarigt obehag när man behandlas. En del beskriver det som en gummisnodd mot huden.
Under behandlingen blåser man en kall luftström mot hudytan eller använder en kall safirglas platta mot huden. Det lindrar och reducerar obehagskänslan.
Benen:
Fina ådernät på benen behandlas normalt i första hand med Skleroterapi (injektionsbehandling).
Det känns inte mycket. Kärl som inte försvinner med Skleroterapi kan bli bättre av laser.
Om man ska behandla kärl på benen med laser bör man ta 2 Alvedon á 500 mg kvällen innan behandlingen, 2 på morgonen och om man har behandling på eftermiddagen, 2 tabletter en timme innan behandlingen.
När det gäller diffusa rodnader i ansiktet behandlas de bäst med färgämneslaser eller kortpulsad KTP laser (Cutera Excel V).
Vår färgämneslaser marknadsförs med att den inte ska ge laserblåmärken (purpura eller laserblåmärken. Laserblåmärken är blåmärken i huden som försvinner efter 1-2 veckor).
Min erfarenhet är att det effektmässigt blir bättre resultat dvs. att det behövs färre behandlingar, om man behandlar med parametrar där det finns risk att få laserblåmärken. Men det är självklart du som kund som måst besluta om detta.
Med KTP lasern är det mycket ovanligt med laserblåmärken. Man får i stället kraftig svullnad som brukar sitta i 3-5 dagar.
Distinkta kärl i ansiktet behandlas oftast bäst med KTP laser eller Nd:YAG laser. Med KTP lasern kan kärlen många gånger försvinna direkt medan kärlen ofta är svarta första tiden efter behandling med Nd:YAG laser.
Du behöver aldrig själv beställa tid för vilken laser du ska använda i ansiktet. Vi väljer den som passar dig bäst.
Bilden visar behandling av kärl på benet med Fotona laser.
Exempel på resultat
Vi finns i hjärtat av Småland – Växjö!
Det är kort resväg från Kalmar, Karlskrona, Vetlanda och Värnamo till Växjö. Det är gott om parkeringsplatser i närområdet runt mottagningen.
För mera information är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40
Växjö Medical Center AB
Willans Park 3, 352 30 Växjö
Vi har sommarstängt tom. söndag 14/8.
Medicinska tider:
Måndag och onsdag 08.00-9.00
Estetiska tider:
Ordinarie öppettider: 09.00 - 17.00
Växjö Medical Center AB
Willans Park 3, 352 30 Växjö
Medicinska tider:
Måndag och onsdag 08.00-9.00
Estetiska tider:
Ordinarie öppettider: 09.00 - 17.00