Kärllaser i Växjö

Ytliga blodkärl i ansiktet och på benen kan i stort sett drabba vem som helst oavsett ålder och kön. Förutom arvsanlag så kan hormonella förändringar, sol, förfrysning eller hårda slag vara bidragande orsaker. Kvinnor i övre medelåldern löper högre risk för utveckling av kärlförändringar. Med kärllaser kan vi hjälpa dig! Vi har den absolut senaste tekniken på vår klinik i Växjö. Välkommen till oss på Dr Tore!

Borttagning av kärl med Laser

Kärllaser är det främsta och mest effektiva tillvägagångssättet för att ta bort ytliga blodkärl i ansiktet. Laserns ljus absorberas i blodkärlens röda pigment och värmen som bildas gör att blodet i kärlet koagulerar och kärlen tillbakabildas. Detta kallas selektiv fotokoagulering. En förutsättning är att huden inte är allt för pigmenterad då pigment också absorberar ljuset.

Kärllaser i ansiktet och på benen

Mest effektiv är lasermetoden på ytliga blodkärl i ansiktet. I princip kan de flesta hudproblem med röd färg behandlas, exempelvis ådernät, röd näsa, diffus rodnad och eldsmärken. Antalet behandlingstillfällen beror på storlek, utbredning, och djup. Rodnaden som uppstår efter behandlingen lägger sig efter en stund och du kan återgå till dina vanliga aktiviteter direkt efter behandlingen. På benen används metoden med fördel på tunna kärl. För kärl med större diameter får man det bästa resultatet om man kompletterar med injektionsbehandling. Åderbråck kan inte behandlas med kärllaser.

Olika typer av kärllasrar

Det finns fyra typer av kärllasrar som används idag världen över. KTP-laser, färgämneslaser, alexandritelaser och Nd:YAG-laser.Vi använder oss av KTP-laser, alexandritelaser och Nd:YAG-laser

Färgämneslaser

Mest känd är färgämneslasern som används vid många universitetssjukhus världen över. Den är speciellt känd för att ge goda resultat vid medfödda kärlmissbildningar och diffusa rodnader. Vi var först i Sverige med den nya modellen av Candela Vbeam Prima men har nu slutat med denna och i stället gått över till att behandla med KTP lasrar i stället. Vi har två stycken av helt nya Cutera Excel V+.

KTP-laser

Den kortpulsade KTP-lasern är relativt ny i sammanhanget och ljuset från den har hela 5 gånger högre absorption i syresatt blod än färgämneslasern. Det betyder färre behandlingar och snabbare resultat för patienterna. Den kan behandla kärlbristningar (telangiectasier) och diffusa rodnader men även pigment- och kärlförändringar under hakan och på halsen (Poikilodera of Civatte). Vi använder oss av Cutera Excel V+ som är en laserapparat innehållande både KTP-laser och Nd:YAG-laser. Vi var först i Skandinavien med den nya Excel V+ som ger ännu snabbare och jämnare effekt än tidigare.

Nd:YAG-laser

Nd:YAG-lasern används mot kärlbristningar i både ansiktet och på benen. Den skapar ett intensivt ljus som dras till kärlet och den värmen som skapas gör att blodet koagulerar. Detta leder i sin tur till att kärlväggarna drar ihop sig och de synliga små venerna försvinner från ytan av huden. Direkt efter behandlingen blir kärlen mörkare vilket visar att lasern tagit på rätt ställe. Sen tar det ett par veckor innan det slutgiltiga resultatet visar sig.

Alexandritlaser

Alexandritlasern penetrerar djupare än KTP- och färgämneslasern vilket möjliggör mycket effektiva behandlingar mot bland annat djupa hemangiom. Vi använder Alexandritlaser mot svårbehandlade kärlmissbildningar i både ansikte och på ben. Du behöver inte själv välja vilken laser du vill bli behandlad med utan vi väljer den laser eller kombination av lasrar som är bäst lämpad. På vår klinik i Växjö har vi möjlighet att skräddarsy en eller flera behandlingar utifrån dina önskemål.

Här ser ni före- och efterbild på en behandling av kärlbristningar i ansiktet som vi utfört på bloggerskan Åza Brennander. Resultatet syns extra tydligt och detaljerat på en stor skärm och på en stationär dator. Lägg märke till att även hudstrukturen har blivit bättre av behandlingen.

Laser för estetiska hudbehandlingar

Med våra specialiserade lasermaskiner av absolut högsta kvalitet omvandlas laserljuset till värme som sedan används ytligt eller djupare ned i hudvävnaden. Vi utför laserbehandlingar för bland annat hudföryngring, rosacea, pigmenteringar, solfläckar, synliga kärl, acne och hårborttagning.

Vad kostar kärllaser?

Den totala kostnaden för att ta bort ytliga blodkärl med kärllaser beror bland annat på omfattningen av problemet och om du ska göra en kombinationsbehandling. På vår klinik i Växjö har vi möjlighet att skräddarsy en eller flera behandlingar utifrån dina önskemål. I regel krävs en serie av flera behandlingar för att uppnå önskat resultat. I samband med din konsultation så får du en kostnadsberäkning.
Kontakt

För mer information är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40

Vanliga frågor

Vad är orsaken till kärlbristningar?

I ansiktet orsakar bland annat Rosacea diffusa rodnader och kärlbristningar. Rosacea är en acnesjukdom som ofta drabbar vuxna och äldre personer.

Hur fungerar en laserbehandling?

Pulsad färgämneslaser och KTP laser sänder ut ljus som har en helt specifik våglängd och energimängd som absorberas i blodkärlen.

Således får man en värmeutveckling i kärlen medan huden runt om inte skadas. Värmeutvecklingen i kärlen skadar kärlväggarna så dessa förstörs och täpps igen.

Vad är skillnaden mellan behandling med laser (pulsad färgämneslaser/KTP laser) och IPL (Intensive Pulsed Light)?

Bilden visar kärl på benen behandlat med Candela Nd:YAG laser.

Många hudsalonger och läkare erbjuder behandling av kärl och rodnader med IPL. IPL är en blixtlampa som sänder ut ett bredspektrigt ljus som har mycket mera ospecifik destruktion i huden än en laser som har en optimal och specifik våglängd. Detta ökar risken för biverkningar.

Man måste använda lägre energinivåer vid behandlingarna med IPL för att inte bränna patienterna. Man behöver därför flera behandlingar för att uppnå ett gott resultat med IPL än med laser.
 
Tyvärr är det många som marknadsför sina IPL blixtlampor som lasrar även om det inte är tillfälle.
Det gör det svårt för kunden att veta vad för behandling man får.

Vad bör jag tänka på innan laserbehandlingen?

När det gäller nästan all laserbehandling är det viktigt att man inte solar eller vistas i solen utan hög solskyddsfaktor fyra veckor innan behandlingen.

Om man är för brun i huden kan laserljuset ”luras” och man kan få värmeutveckling i huden i stället för kärlen. Detta kan i värsta fall orsaka sår i huden. Är du osäker på om du kan behandlas är det bättre att du frågar personalen.
 
När det gäller behandling i ansiktet är det viktigt att du kommer osminkad eller åtminstone sminkar av dig i god tid innan du kommer för behandling.
 
Man ska inte stå på blodförtunnande medicin när man behandlas med laser då detta kan ge onödiga blåmärken. Exempel på sådana mediciner är Trombyl och Waran.

Hur många kärllaserbehandlingar behövs?

Man behöver normalt tre till fyra behandlingar.
Några patienter behöver färre och andra flera behandlingar.
Speciellt på benen kan det vara behov av flera behandlingar.
Det är lätt att få nya kärl i framtiden. Då kan dessa behandlas på nytt.
Man kan aldrig garantera att all rodnad eller alla kärl går bort även om resultaten brukar vara mycket goda.
 
Resultatet efter en behandling ser man efter 4 veckor i ansiktet och efter 2 – 3 månader på benen.

Gör kärllaser ont?

Ansiktet:
Man känner kortvarigt obehag när man behandlas. En del beskriver det som en gummisnodd mot huden.

Under behandlingen blåser man en kall luftström mot hudytan eller använder en kall safirglas platta mot huden.  Det lindrar och reducerar obehagskänslan.
 
Benen:
Fina ådernät på benen behandlas normalt i första hand med Skleroterapi (injektionsbehandling).
Det känns inte mycket. Kärl som inte försvinner med Skleroterapi kan bli bättre av laser.
 
Om man ska behandla kärl på benen med laser bör man ta 2 Alvedon á 500 mg kvällen innan behandlingen, 2 på morgonen och om man har behandling på eftermiddagen, 2 tabletter en timme innan behandlingen.

Hur ser det ut efter behandlingen?

När det gäller diffusa rodnader i ansiktet behandlas de bäst med färgämneslaser eller kortpulsad KTP laser (Cutera Excel V).

Vår färgämneslaser marknadsförs med att den inte ska ge laserblåmärken (purpura eller laserblåmärken. Laserblåmärken är blåmärken i huden som försvinner efter 1-2 veckor).

Min erfarenhet är att det effektmässigt blir bättre resultat dvs. att det behövs färre behandlingar, om man behandlar med parametrar där det finns risk att få laserblåmärken. Men det är självklart du som kund som måst besluta om detta.
 
Med KTP lasern är det mycket ovanligt med laserblåmärken. Man får i stället kraftig svullnad som brukar sitta i 3-5 dagar.
 
Distinkta kärl i ansiktet behandlas oftast bäst med KTP laser eller Nd:YAG laser. Med KTP lasern kan kärlen många gånger försvinna direkt medan kärlen ofta är svarta första tiden efter behandling med Nd:YAG laser.
 
Du behöver aldrig själv beställa tid för vilken laser du ska använda i ansiktet. Vi väljer den som passar dig bäst.

Såhär kan det se ut

Bilden visar behandling av kärl på benet med Fotona laser.

Exempel på resultat

Kärl på benen:
Kärl på foten:
Kärl på benen:
Kärl på näsan:

Vi finns i hjärtat av Småland – Växjö!

Det är kort resväg från Kalmar, Karlskrona, Vetlanda och Värnamo till Växjö. Det är gott om parkeringsplatser i närområdet runt mottagningen.
 
För mera information är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40

© Växjö Medical Center AB