Hudförändringar – Behandling i Växjö

Många störs av godartade pigmentfläckar och hudutväxter i ansiktet och på kroppen. För även om de är ofarliga kan de vara kosmetiskt eller praktiskt störande. Sedan de är ofarliga är detta förändringar som man normalt inte får åtgärdat inom det offentliga. Man kan åtgärda dem om man söker som privatpatient hos oss. Födelsemärken eller leverfläckar som är godartade opererar vi dock inte bort. Önskar man hjälp med det måste man söka en privatpraktiserande plastikkirurg.

Acne och Rosacea

Acne och Roasacea kan förbättras med laser. Läs mera om Rosacea här eller fråga oss om mera information på telefon 0470-57 10 40!

Kontakt

För mer information är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40

Körsbärsfläckar eller cherry spots

Körsbärsfläckar eller Cherry Spots är små röda kärlknutor på bålen. De kommer med åren och är helt ofarliga. De behandlas effektivt med laser i loppet av en till två gånger. Man kan behandla et stort antal körsbärsfläckar vid samma behandlingstillfälle.

Skin tags, hudflikar eller Fibroma molle

Skin tags, hudflikar eller Fibroma molle är alla namn för godartade hudförändringar som ofta finns runt ögonen, på halsen och i armhålor som små stjälkade utväxter.
De är lätta att behandla och läker snabbt.

Solfläckar, pigmentfläckar eller Lentigo benigna

Solfläckar, pigmentfläckar eller Lentigo beninga är vanliga hos äldre. De finns ofta som bruna fläckar i ansiktet, på handryggar och på dekolletaget. De är ofarliga men det finns en variant som heter Lentigo malgina, som är svart, och är farlig. Därför måste du alltid undersökas av hudläkare innan behandlingen. Behandlingen utförs snabbt och smidigt med laser. Solfläckarna ”lossnar” i loppet av en vecka eller två. De ser då svarta ut. Sedan försvinner de. Normalt behöver man 2-4 behandlingar med en månads mellanrum för ett gott resultat. Det är viktigt att tänka på att fortsatt solande efter behandlingen ökar chansen för att de återkommer. Så som alltid rekommenderar vi solskyddsfaktor 50+ i förebyggande syfte. Om pigmentfläckarna skulle återkomma, kan man behandla på nytt.

Venous lake

Venous Lake

Många har blåa svulster på läpparna (Venous Lake). De är ofarliga men kan upplevas som missprydande.

Här har vi behandlat en Venous Lake på underläppen.

Vi har använd oss av Nd:YAG laser. Och resultatet har blivit riktigt fint tycker vi!

Xantlasme

Xantelasmer eller fettansamlingar i huden under eller över ögonen är ofarliga och behandlas enkelt med pensling med syra. Förändringarna försvinner inte helt men blir bättre. Man behöver oftast en till två behandlingar. Xantelasmer återkommer ofta.

Åldersvårtor, mjällvårtor eller seborroiska verrucae

 

Åldersvårtor eller Seborroiska keratoser är mycket vanliga. Egentligen är det fel att kalla dem åldervårtor då de kan uppstå så tidigt som i 30 års åldern. Men de tilltar ofta i storlek och antal med åldern. 

Andra namn för åldersvårtor är mjällvårtor, gubbmossa, senilvårtor, seborroiska vårtor

Det korrekta namnet för åldersvårtor är seborroiska keratoser. För egentligen är det inga vårtor även om de har ett vårtlikande utseende. Utseendemässigt kan de ha en fet, oljig yta. Färgarna kan vara olika. Ljusbruna, mörkbruna, gråsvarta. Ja, de kan se väldigt olika ut. 

Vanligaste platserna för dem att växa är ansiktet, ryggen och bröstet. Där blir de ofta stora och tjocka. Men de finns även på armar och ben. Där är de oftast tunnare och många förstår inte att det är åldersvårtor. 

Några har enstaka åldersvårtor medan andra har stora områden fulla av dem. 

Gemensamt för dem alla är att de är helt ofarliga. Ändå är det många som önskar att ta bort dem.  

Var förman önskar ta bort dem kan vara klåda, att de blir irriterade och inflammerade eller att man ganska enkelt inte tycker om dem. 

Det finna många sätt att behandla dem på. Frysning, kirurgi, laser eller skrapning. Vi brukar rekommendera skrapning då det brukar ge bästa kosmetiska resultatet. Det går även att behandla många åldersvårtor vid ett tillfälle. Våra sköterskor utför behandlingarna. 

Såren läker i loppet av några veckor och brukar inte ge några ärr eller märken alls.

Om du vill ha hjälp med att ta bort åldersvårtor är du välkommen att ringa 0470-57 10 40 eller gå in på vår hemsida och beställa tid.

Vi sätter av 30 minuter för behandling inklusive samtal och av-/påklädning.  

I dagsläget tar vi inte bort leverfläckar eller födelsemärken.
 
Inför varje behandling måste man individuellt bedöma om en hudförändring kan behandlas eller inte. Detta måste göras på mottagningen och kan tyvärr inte göras per telefon.
 

© Växjö Medical Center AB