Kärllaser

Ta bort kärlbristningar och rodnader i ansiktet och på benen med laser

Kärlbristningar i ansiktet och på benen är irriterande att ha. Nu finns det laserbehandling att tillgå som gör att man kan få hjälp att se bättre ut och inte minst att må bättre själv. 

Vilka lasrar använder ni för behandling av kärl?

Det finns fyra typer av kärllasrar som är i vanligt bruk i dag. KTP-, färgämnes-, alexandrite och Nd:YAG laser.
 
Vi har alla fyra typerna av lasrar.
 
Mest känd är färgämneslasern. Den används vid många universitetssjukhus världen över. Den är speciellt känd för att ge goda resultat vid medfödda kärlmissbildningar och diffusa rodnader. Vår färgämneslaser är en Candela Vbeam Prima. Det är en laserapparat som har båda färgämnes- och Nd:YAG lasrar i sig. Vi är först i Sverige med denna nyaste modellen av Candela Vbeam.
 
Relativt ny i sammanhanget är den kortpulsade KTP-lasern. Ljuset från denna laser har hela 5 gånger högre absorption i syresatt blod än färgämneslasern. Det betyder färre behandlingar och snabbare resultat för patienterna. Den kan behandla kärlbristningar (telangiectasier) och diffusa rodnader.  Även pigment- och kärlförändringar under hakan/på halsen, så kallad Poikilodera of Civatte, kan behandlas. Vi använder oss av Cutera Excel V+ som är en laserapparat innehållande båda KTP och Nd:YAG lasrar. Vi är först i Skandinavien med den nya Excel V+ som ger ännu snabbare och jämnare effekt än tidigare.

Nd:YAG lasern används mot kärlbristningar båda i ansiktet och på benen.
Alexandritelasern används mot svårbehandlade kärlmissbildningar.
 
Du behöver inte själv bestämma vilken laser du ska behandla dig med. Vi väljer den laser eller kombination av lasrar som är bäst för dig. 

Här ser ni före och efter 1 behandling med Candela Vbeam Prima av kärlbristningar i ansiktet hos bloggerskan Åza Brennander. Behandlingen är gjort hos oss. Resultatet är lättast att bedöma när man ser det på stor skärm på stationär dator där man bäst ser alla detaljerna i bilden. Lägg gärna märke till att även hudstrukturen har blivit bättre av behandlingen.

Vanliga frågor

Vad är orsaken till kärlbristningar?

I ansiktet orsakar bland annat Rosacea diffusa rodnader och kärlbristningar. Rosacea är en acnesjukdom som ofta drabbar vuxna och äldre personer.

Hur fungerar en laserbehandling?

Pulsad färgämneslaser och KTP laser sänder ut ljus som har en helt specifik våglängd och energimängd som absorberas i blodkärlen.

Således får man en värmeutveckling i kärlen medan huden runt om inte skadas. Värmeutvecklingen i kärlen skadar kärlväggarna så dessa förstörs och täpps igen.

Vad är skillnaden mellan behandling med laser (pulsad färgämneslaser/KTP laser) och IPL (Intensive Pulsed Light)?

Bilden visar kärl på benen behandlat med Candela Nd:YAG laser.

Många hudsalonger och läkare erbjuder behandling av kärl och rodnader med IPL. IPL är en blixtlampa som sänder ut ett bredspektrigt ljus som har mycket mera ospecifik destruktion i huden än en laser som har en optimal och specifik våglängd. Detta ökar risken för biverkningar.

Man måste använda lägre energinivåer vid behandlingarna med IPL för att inte bränna patienterna. Man behöver därför flera behandlingar för att uppnå ett gott resultat med ILP än med laser.
 
Tyvärr är det många som marknadsför sina IPL blixtlampor som lasrar även om det inte är tillfälle.
Det gör det svårt för kunden att veta vad för behandling man får.

Vad bör jag tänka på innan behandlingen?

När det gäller nästan all laserbehandling är det viktigt att man inte solar eller vistas i solen utan hög solskyddsfaktor fyra veckor innan behandlingen.

Om man är för brun i huden kan laserljuset ”luras” och man kan få värmeutveckling i huden i stället för kärlen. Detta kan i värsta fall orsaka sår i huden. Är du osäker på om du kan behandlas är det bättre att du frågar personalen.
 
När det gäller behandling i ansiktet är det viktigt att du kommer osminkad eller åtminstone sminkar av dig i god tid innan du kommer för behandling.
 
Man ska inte stå på blodförtunnande medicin när man behandlas med laser då detta kan ge onödiga blåmärken. Exempel på sådana mediciner är Trombyl och Waran.

Hur många behandlingar behövs?

Man behöver normalt tre till fyra behandlingar.
Några patienter behöver färre och andra flera behandlingar.
Speciellt på benen kan det vara behov av flera behandlingar.
Det är lätt att få nya kärl i framtiden. Då kan dessa behandlas på nytt.
Man kan aldrig garantera att all rodnad eller alla kärl går bort även om resultaten brukar vara mycket goda.
 
Resultatet efter en behandling ser man efter 4 veckor i ansiktet och efter 2 – 3 månader på benen.

Gör det ont?

Ansiktet:
Man känner kortvarigt obehag när man behandlas. En del beskriver det som en gummisnodd mot huden.

Under behandlingen blåser man en kall luftström mot hudytan eller använder en kall safirglas platta mot huden.  Det lindrar och reducerar obehagskänslan.
 
Benen:
Fina ådernät på benen behandlas normalt i första hand med Skleroterapi (injektionsbehandling).
Det känns inte mycket. Kärl som inte försvinner med Skleroterapi kan bli bättre av laser.
 
Om man ska behandla kärl på benen med laser bör man ta 2 Alvedon á 500 mg kvällen innan behandlingen, 2 på morgonen och om man har behandling på eftermiddagen, 2 tabletter en timme innan behandlingen.

Hur ser det ut efter behandlingen?

När det gäller diffusa rodnader i ansiktet behandlas de bäst med färgämneslaser eller kortpulsad KTP laser (Cutera Excel V).

Vår färgämneslaser marknadsförs med att den inte ska ge laserblåmärken (purpura eller laserblåmärken. Laserblåmärken är blåmärken i huden som försvinner efter 1-2 veckor).

Min erfarenhet är att det effektmässigt blir bättre resultat dvs. att det behövs färre behandlingar, om man behandlar med parametrar där det finns risk att få laserblåmärken. Men det är självklart du som kund som måst besluta om detta.
 
Med KTP lasern är det mycket ovanligt med laserblåmärken. Man får i stället kraftig svullnad som brukar sitta i 3-5 dagar.
 
Distinkta kärl i ansiktet behandlas oftast bäst med KTP laser eller Nd:YAG laser. Med KTP lasern kan kärlen många gånger försvinna direkt medan kärlen ofta är svarta första tiden efter behandling med Nd:YAG laser.
 
Du behöver aldrig själv beställa tid för vilken laser du ska använda i ansiktet. Vi väljer den som passar dig bäst.

Såhär kan det se ut

Bilden visar behandling av kärl på benet med Fotona laser.

Exempel på resultat

Kärl på benen:
Kärl på foten:
Kärl på benen:
Kärl på näsan:

Vi finns i hjärtat av Småland – Växjö!

Det är kort resväg från Kalmar, Karlskrona, Vetlanda och Värnamo till Växjö. Det är gott om parkeringsplatser i närområdet runt mottagningen.
 
För mera information är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40

© Växjö Medical Center AB