Rosacea

Rosacea är en vanligt förekommande hudsjukdom

Rosacea är en mycket vanlig hudåkomma som drabbar 5-20% av befolkningen. Sjukdomen i sig är ofarlig men på grund av missprydande utslag i ansiktet, kan den vara mycket psykiskt påfrestande.

Vi hör dagligen många berättelser hur Acne rosacea påverkar livskvaliteten, försämrar självförtroendet och förstör livsglädjen. Dessutom har många som lider av Rosacea även mjälleksem (Seborroisk eksem) med besvärlig torr, stickande och kliande hud.

Huvudtyper av Rosacea

Det finns 4 huvudtyper av Rosacea:

Knottrig Rosacea (Papaulopustulös rosacea)
Denna form av Rosacea svarar bra på traditionella medicinska behandlingar både med utvärtes mediciner och med tabletter

Potatis näsa (Rhinophyma)
Missprydande storväxt näsa. Detta är en delbild av något som kallas Fymatös rosacea där huden på näsa och kinder blir tjock och ”svampig” i konsistensen. Plastikkirurger kan vissa gånger ”hyvla” ned näsan med laser eller radiovågsbehandling/elektrokirurgi. Vissa gånger kan man hjälpa till med en medicin som heter Isotretinoin för att bromsa förloppet. 

Okulär rosacea
Rosacea kan även sätta sig i ögonen i form av olika inflammationer.
Detta behandlas bäst hos ögonläkare.

Rodnad
Kärlbristningar (telangiectasier) och flushing (vallning av rodnad) i ansiktet är vanligt. Detta räknas oftast som det svåraste symtomet att behandla.
 
Det finns en kräm som heter Mirvaso (brimonidin) som kan lugna huden. Vår erfarenhet är att många inte gillar den då den kan ge besvärlig ”rebound” effekt när effekten av smörjningen försvinner under dagen. ”Rebound” vill säga att det blir en flushing som kommer efter ett tag. Den kan också ge besvär med rodnad när du lägger på krämen.
 
Vi tycker ofta detta är den form av Rosacea som är lättast att lindra. Det gör vi med hjälp av tre typer av lasrar (KTP-, färgämnes- och Nd:YAG laser).
 
Det är viktigt att veta att all Rosacea behandling i dag är lindrande och inte botande. Med det sagt så anser vi att det finns god hjälp för att förbättra besvären.

Lite om några av våra många lasrar

Cutera Excel V+.

En kombinerat KTP och Nd:YAG laser med god kylning av huden ger hög grad av säkerhet vid behandlingarna. Tack vara det stora handstycket på nya Excel V+ går det snabbare än tidigare att behandla samtidigt som man får ett jämnare resultat.

Candela Vbeam Prima.

Den nyaste färgämneslasern i Vbeam serien. I denna modell finns det även Nd:YAG laser. Färgämneslasrar har i alla år varit guldstandarden för behandling av kärlmissbildningar. De finns på många stora sjukhus runt om i världen.

För mera information om Rosacea behandling är du välkommen att ringa oss på 0470-57 10 40

© Växjö Medical Center AB